RoboCup Supporter – Lieven Scheire

Supporter RoboCup 2013 - Lieven Scheire

Lieven Scheire
wetenschapscabaretier, brengt bèta en humor samen op Vlaamse en Nederlandse tv en podia

Het heerlijke aan de RoboCup is dat het speelsheid en technologie combineert. Die twee dingen vormen nu eenmaal de mooiste combinatie die er is, zeker in deze tijden waarin technologie voor iedereen met een creatieve geest beschikbaar is om zelf mee aan het knutselen te gaan. En dan is er natuurlijk het uitgangspunt van de RoboCup: in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal verslaan met een team van robots. Wetenschappelijke toekomstvoorspellingen zijn altijd riskant, maar ik zet er mijn geld op dat dat lukt.

Mensen zouden moeten gaan kijken, want het is niet alleen spannend, entertainend en soms grappig, het is ook nog eens een heerlijk nerd- en geek-feest waar je fantastische gesprekken kan aangaan met iedereen over robots en technologie. Maar ruim zo belangrijk: wedstrijden als deze kunnen de technologie stevig vooruit helpen. Denk maar aan de Darpa Challenge voor zelfrijdende auto’s die in enkele jaren tijd geleid hebben tot de zelfrijdende auto die Google nu heeft ontwikkeld. Maar de interesse van universiteiten en bedrijven zal enkel stijgen als genoeg mensen gaan kijken naar en praten over de RoboCup. Stel je voor dat ooit de robotvoetbalteams van Google en Apple tegenover elkaar staan…

Ik ga er zelf ook bij zijn! Een RoboCup vlak bij de deur, dat kon ik niet laten liggen… Ik zal gedurende het volledig toernooi aanwezig zijn en zoveel mogelijk wedstrijden volgen. Verder zal ik ook verslag uitbrengen over het toernooi op het internet en hopelijk ook op de Belgische televisie en in een krant. Ik ga met volle teugen genieten, niet alleen van de wedstrijden, maar nog meer van de sfeer van techneuten-onder-elkaar. En als in 2050 een robotteam wereldkampioen voetbal wordt, dan kan ik zeggen: ik was er al bij in 2013!

Ik vind zelf de Small Size League het mooist om te zien. Daarin wordt een team van kleine robotwagentjes bestuurd door een centrale computer. Door die centrale besturing kunnen ze razendsnelle en ingenieuze balcombinaties maken. Verder ga ik natuurlijk naar alle wedstrijden van de Nederlandse teams kijken, en naar de jaarlijkse wedstrijd tussen robots en mensen.

Wat ik zeker ook wil zien zijn de andere leagues: de hulprobots die reddingsoperaties kunnen uitvoeren, en de huisrobots in de @Home League die huishoudelijke taken kunnen overnemen. Die zullen we eerder zien verschijnen in het straatbeeld dan de voetbalrobots.

Komt er een Belgische winnaar? Dit jaar nog niet… We hebben het te druk met wereldkampioen voetbal worden met ons menselijke team ;-). Er doet helaas geen Belgisch team mee in het robotvoetbal. Maar ik hoop de RoboCup dit jaar echt op de kaart te zetten in België, dan zal de interesse van de universiteiten zeker volgen.

Misschien komt er wel een Belgische winnaar in het menselijke team dat tegen de robots voetbalt, want… ik zou dolgraag meespelen met dat team. Alleen weet ik niet hoe die teams worden samengesteld…

Zoals ik al zei kunnen speelse uitdagingen als deze een enorme boost geven aan de technologische vooruitgang. Vroeger ging technologie het sterkst vooruit tijdens oorlogen, vandaag de dag is dat door ruimtevaart en wedstrijden voor robots. Geef toe dat een voetbaltoernooi voor robots veel aangenamer is dan een derde wereldoorlog. Maar ik heb het gevoel dat de RoboCup op het punt staat om een echte boost te krijgen, een echte grote sprong voorwaarts. Ook jij kan mee de ontwikkeling van robotica steunen, simpelweg door de RoboCup te volgen, en erover te praten. Want meer interesse voor dit toernooi zal de onderzoeksinstellingen ongetwijfeld meer motiveren om te investeren in de ontwikkeling van betere robots. Wie had gedacht dat dat ooit zou kunnen: voetbal kijken en zo de wetenschap helpen ;-)

Website Lieven Scheire: www.lievenscheire.be

Lees ook de verhalen van de andere RoboCup supporters.


Laat een reactie achter